نشست «جمعیت، توسعه و پیشرفت کشور»
نشست «جمعیت، توسعه و پیشرفت کشور»
5 شهریور 1393 - در محل سابق سفارت آمریکا در تهران
با همت «موسسه طلوع حق»، نشست یک روزه با عنوان «جمعیت، توسعه و پیشرفت کشور» با حضور اساتید برجسته کشور از جمله دکتر حسن عباسی، دکتر محمدجواد محمودی و دکتر خلیل محمدزاده، صبح روز چهارشنبه پنجم شهریورماه در محل سابق سفارت آمریکا در تهران برگزار شد.
تیتر یک - به گزارش خبرنگار اجتماعی رجانیوز، حسن عباسی رئیس مرکز مطالعات استراتژیک سخنران نوبت عصر همایش جمعیت توسعه و پیشرفت کشور بود، وی با اشاره به خطرهای کاهش جمعیت در کشور گفت: اگر اشراف درستی به روند تحولات در این رابطه نداشته باشیم مشکلات جدی حادث میشود و باید در این رابطه به درستی عمل کنیم.
طبق اسناد منتشر شده توسط نهادهای امنیتی و آینده پژوهی غرب، از افزایش جمعیت جوامع غیر غربی کشورهای آسیایی و آفریقایی به عنوان تهدید امنیت ملی آمریکا یاد شده است . سالهاست که با این رویکرد آمریکا و غرب با طراحی ساز و کارها و فرآیندهای مختلف درصدد رفع این تهدید برای خود هستند . هر چند غرب در خصوص جمعیت کشورهای خود با توسعه جمعیت و سیاستهای تشویقی وارد شده است اما در خصوص کشورهای رقیب خود سه راهبرد و مسیر کلی را طراحی و طی میکند.
راهبرد اول آنکه با توصیه هایی در ظاهر علمی و خیرخواهانه کاری کنند که جوامع دیگر به سمت فرزند آوری نروند. همانند آنچه در سالهای گذشته در کشور خودمان اتفاق افتاد که خودمان تحت سیاستهای مدنظر غرب به عنوان تنها حکومت شیعی جهان به تغییر ترکیب جمعیتی خود و کاهش رشد جمعیت دست زدیم . توصیه هایی دیگر نظیر عمل های وازکتومی و .. که بصورت ناراحت کننده ای در کشورمان رواج دارد تکمیل کننده این راهبرد هستند.
400 میلیون دختر گم شده در چین
راهبرد دوم شان این است که بچه ها بدنیا نیاید . یعنی با ترویج سقط جنین که امروز بصورت وحشتناکی در جهان در حال قوع است افراد با قتل نفس جلوی بدنیا آمدن بچه ها را بگیرند .
ترویج سقط جنین در کشور خودمان و کشورهای مختلف بطرز نگران کننده ای امروز در حال وقوع است . امروز اتفاقی که در این خصوص در چین افتاد ، آینده چین را در هاله ای از ابهام قرار داده است .
ماجرا این بود که بدلیل اعلام سیاست تک فرزندی در کشور چین از سوی حکومت ، مردم برای داشتن فرزند پسر دست به سونوگرافی میزدند و در صورت مشخص شدن جنس مونث بچه، آن را سقط می کردند. طبق آمارها در سال های آینده کشورهای چین و اطرافش بدلیل پیگیری این سیاست حدود 400 میلیون دختر برای ازدواج کم خواهند داشت. امروز این بحران تحت عنوان دختران گم شده(Missed Girls) در جهان مطرح است .
راهبرد سوم شان این است که بچه هایی بدنیا بیایند که کیفیت نداشته باشند و به قولی زنازاده باشند و پدر و خانواده شان مشخص نباشد.
هدف غرب از پروژه عقیم سازی!
در گذشته با عقیم کردن گوسفندان آنان را پروار میکردند. یعنی بسرعت گوسفندان وزنشان افزوده میشد و مهیا میشدند برای فروش و استفاده. امروز هم غرب بدنبال کارگران و جوامع پرواری است که فقط برایش کار کنند و هیچ چیز مثل خانواده و .. مانع این بهره کشی اش نباشد.
فعالیت های دانشکده علوم اجتماعی تهران بسیار مرموز است
عباسی گفت؛ به هر جهت حوزه ما نه مباحث جمعیت شناسی از آن گونه مطالعاتی است که در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران دارد صورت می گیرد که بسیار هم مرموز است! نه آنگونه است که در وزارت بهداشت و درمان از منظر پزشکی به آن نگاه می شود، منظر نگاه وزارت بهداشت مسئله بهداشت و درمان است.
وزارت بهداشت صلاحیت مشخص کردن این را ندارد که آیا ما از لحاظ مسائل جمعیتی در موقعیت مثبتی هستیم یا نه؟
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت و حوزههایی که مسئله آنها مردمنگاری است صلاحیت این را ندارند که مشخص کنند آیا نرخ جمعیت امروز در کشور ما کافی است یا خیر، ادامه داد: وزارت بهداشت اهلیت و صلاحیت بررسی استراتژیک مناسبات ملی را ندارد یک استراتژیست از این منظر که کلیت و کل نگری کند مسائل اقتصادی مسائل سیاسی فرهنگی اجتماعی امنیتی و غیره را در کنار هم ببیند در یک کلان نگری و همه جانبه نگری نسخه ای که تجویز می شود آنجا مسئله ای است که مشخص می کند که آیا کاهش جمعیت در واقع در کلیت اقتدار ملی موثر بوده یا نه؟ و الا یک در واقع وزیر و یک شخصیت پزشک در مورد پیکره انسان و بقاء انسان می تواند نظر بدهد حالا یک قسمتی از بدن متخصص است و در مورد بقیه بدن می تواند نظر جامع بدهد. اما وزارت بهداشت صلاحیت مشخص کردن این را ندارد که مشخص کند که ایا ما از لحاظ مسائل جمعیتی در موقعیت مثبتی هستیم یا نه؟ این است که دوستان وزارت بهداشت را ما تحذیر می دهیم از این حوزه.
گزارش سازمان سیا از وضعیت جمعیتی ایران در سال 2009
عباسی گفت؛ مراکز اصلی آینده شناسی دنیا عمدتاً دست سازمان های اطلاعاتی جهان است چون بالاخره آنها برآورد اطلاعات استراتژیک دارند، در واقع آینده شناس های اصلی در کشورهای غربی عمدتاً وابسته به سازمان های امنیتی شان هستند، چون هر کدام از اینها معاونتی دارند به نام معاونت اطلاعات استراتژیک که آنها در گام های کوتاه میان و بلند مدت برنامه ها را برآورد می کنند.
وی افزود؛ در فضای سایبر می توانید پیدا کنید گزارش 2015 و 2025 سازمان CIA را در اوائل سال 2009 و اواخر سال 2008 که آنجا وضعیت جمعیتی ایران را به عنوان پیشتازترین کشوری که توانسته نرخ رشد جمیعت را کاهش بدهد آمده و آنجا اظهار نگرانی کرده که اروپا و کشورهای غربی باید نرخ رشد باروری شان را روی 2 و 2/2 نگه دارند و ارتقا بدهند و پیش بینی کرده بود که چین و آمریکای لاتین دنباله روی ایران خواهند بود و مشکلات عدیده ای خواهند داشت. از این منظر حتی گزارش دو ماه گذشته DCDC (مرکزتبیین دکترین و نظریه های توسعه در ارتش انگلیس) که یکی از مراکز اصلی است که در فضای سایبر در معرفی آن آمده که طرح ها و این طرح های سازمان ملل را از اینجا طراحی می کنند.
عباسی با بیان اینکه همه نهادهای بینالمللی زیرنظر سازمان ملل به نوعی توسط ارتش ایالت متحده هدایت میشوند، ادامه داد: سازمان ملل و نهادهای وابسته به آن به هر کس به خاطر تخصصی جایزه بدهد این فرد باید به خودش شک کند زیرا سازمان ملل برخاسته از ارتش آمریکا است.
پدیده کاهش جمعیت یک موضوع مرتبط با امنیت ملی است
عباسی با اشاره به اهمیت نگاه استراتژیک در بحث جمعیتی ایران گفت؛ پدیده امنیتی کاهش جمعیت اگر مواجه شد با نظر کارشناسانی در کمیسون بهداشت و درمان مجلس که پزشک هستند، من به پزشکان در حیطه پزشکی احترام می گذارم همان طوری که اجازه می دهیم قلب ما را بشکافند سینه ما را بشکافند قلب ما را جراحی کنند جمجمه سر ما را بشکافند مغز ما را جراحی کنند، اینها هم اجازه بدهند! که اگر آن پزشکان عزیز ما در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در وزارت بهداشت متولی بقاء جسم ما هستند، اجازه بدهند استراتژیست ها که متولی بقاء جامعه و تمدن هستند، یعنی علوم پزشکی مسئله آن بقاء جسم است علوم استراتزیک علوم آن بقاء تمدن است ما تخصص مان شناخت سرطان های اجتماع است. شناخت در واقع بیماری های یک تمدن است . علوم استراتژیک علم بقاء تمدن و جامعه است علوم پزشکی علم بقا جسم انسان است.
کلیت بقاء جامعه و تمدن به حوزه علوم استراتژیک بر می گردد آنها هستند که طرح های استراتژیک را به نهاد های بین المللی می دهند، نه این که تعدادی دوست پزشک ما در وزارت بهداشت و در مجموعه کمیسیون درمان و بهداشت بنشینند طرحهایی را تشکیل بدهند یک گروهی دموگراف هم هستند که اسمشان شده جمعیتشناس و مشخصه آنها در جمعیتشناسی دموگرافی است! مردم نگاری خب حالا ببینیم کیفیت جمعیت چون بحثهایی که میشود عمدتاً در رابطه با نرخ جمعیت است زاد و ولد و غیره کیفیت جمعیت و نقش آن در اقتدار ملی چه ابعادی دارد و دشمن کجا را بیسروصدا هدف گرفته است.
رئیس مرکز مطالعات استراتژیک با اشاره به نقش زنان در اسلام خاطرنشان کرد: در قرآن به نقش و جایگاه زنان اشاره شده است، امروزه میبینیم در برخی مواقع نقش زنان در مادری و فرزندآوری نادیده گرفته میشود.
جریان رادیکال فمینیسم بدنبال نابود کردن شان مادری زنان است
وی ادامه داد: موقعیت و شان مادر یک نیاز فطری است و جریان رادیکال فمینیسم تلاش دارد این نیاز را نابود کند، نادیده گرفتن نقش مادری زنان توهین به ساحت زنان است اما این جریان فمینیستی به نوعی توانسته در این راه موفق شود.
وی با اشاره به اینکه رشد جمعیت باید با کیفیت همراه باشد، افزود: اینکه یک کودک چگونه به دنیا میآید و چگونه زندگی میکند و موارد از این دست بسیار مهم است، تلقی ما این است که نظام سلطه میخواهد جمعیتی را درست کند که فقط نیروی کار باشد و عاقبت این جمعیت مهم نیست ولی در اسلام کیفیت جمعیت بسیار اهمیت دارد.
قریب نیمی از کودکان در اتحادیه اروپا زنا زاده هستند
عباسی با اشاره به نقشه خانواده 2014 که توسط نهادهای وابسته به سازمان ملل منتشر می شود گفت؛ این نقشه نشان میدهد درصد زنا زادگی در بیرون از ازدواج رسمی و میزان زادوولد در جهان افزایش یافته است. در رشدی حیرت آور امروز نیمی از کودکان کشورهای غربی زنازاده هستند این فرجام مسیر علوم و تمدن غربی است که برخی تازه در داخل در آرزوی آن هستند .
عباسی گفت؛ در بین کشور اسلامی، کشور ترکیه با 3 درصد بالاترین آمار را دارد و در منطقه جنوب غرب آسیا رژیم صهیونیستی با 5 درصد زنا زاده بالاترین عدد را داراست.
وی افزود؛ در خود آمریکای شمالی این وضعیت بسیار خطرناک و نامناسب است. آمریکا حدود 42% کودکان آن زنا زاده هستند، در اروپا وضعیت بسیار بسیار خطرناک است و به این دلیل است که ما اساساً غرب و علوم انسانی غرب و مناسبات اجتماعی غرب را الگوی خود نمیدانیم. در فرانسه 56% از کودکان آن زنا زاده هستند. در کشور سوئد 55% از کودکان زنازاده هستند. در انگلیس 48٪ چهل و هشت درصد ، به هر جهت قریب نیمی از کودکان در اتحادیه اروپا زنا زاده هستند.
یک سوم کودکان جهان زنازاده هستند!
عباسی با بررسی آمارهای موجود در زمینه تولد کودکان نامشروع گفت؛ از 7٬000٬000٬000 نفری که روی کره زمین زندگی میکنند، بیش از یکسوم کودکان آن زنازاده هستند و اینها بعداً میخواهند خودشان پدر و مادر بشوند.
وی ضمن اشاره به نقش سریالهای ماهوارهای در کیفیت جمعیت، افزود: متاسفانه بسیاری از این سریالها پیامدهای منفی دارند، برخی از سریالهایی که در کلمبیا ساخته میشوند مانند ویکتوریا در کشور ما از طریق رسانههای ماهوارهای دیده میشود و این سریالها اهداف خاصی را دنبال میکنند که میتواند کیفیت جمعیت را در کشور به خطر بیاندازد.
رهبری هم گفتند مبنای علوم انسانی غربی غیر توحیدی است
رئیس مرکز مطالعات استراتژیک به دغدغههای رهبر معظم انقلاب در رابطه با علوم انسانی اشاره کرد و گفت: چرا غرب به اینجا رسیده است ؟ آیا این نقطه ای که غرب ایستاده است نقطه مطلوبی است؟
چقدر باید گفته شود که علوم انسانی غربی به درد ما نمیخورد تا برخی از اساتید و مسئولان در رابطه با این حوزه یک حرکت جدی انجام دهند. غرب را امروز این علوم انسانی به اینجا کشانده است .
عباسی گفت: مطالعات ما نشان میدهد که مبنای علوم غربی غیرتوحیدی است، رهبری هم فرمودند مبنای علوم انسانی غربی غیرتوحیدی است. با این حال برخی از اساتید، علوم انسانی غربی را با آب و تاب در کلاسهای خود درس میدهند.
عباسی در ادامه به شهید تهرانیمقدم، رضایی، احمدی روشن و ... اشاره کرد و افزود: لقمه آنها حلال و پاک بوده و اینگونه افراد حتی پس از شهادت نیز به مردم خدمات میرسانند و زمانی به جمهوری اسلامی به اقتدار میرسد که آحاد جامعه مثل این شهدا باشند و جمعیت کیفیت داشته باشد.
وی ادامه داد: نرخ بالای جمعیت باید همزمان با کیفیت بالا برود و کیفیت هم بنا بر شرایطی به دست میآید، جمعیت بالا و بیکیفیت به درد نمیخورد.
کودکی که حاصل نظام ربوی پدر و مادرش باشد، به درد جامعه نمیخورد
رئیس مرکز مطالعات استراتژیک افزود: کودکی که حاصل نظام ربوی پدر و مادرش باشد به درد جامعه نمیخورد و مانند کسی میشود که دستش در دست داعش و امثال آنهاست. در سال 91 آیتالله جوادی آملی به رئیس مجلس گفت: 80 درصد مردم با وام و ربا به سر میبرند و خواست تا فکری برای این موضوع شود ولی متاسفانه هیچ اقدامی نشد.
وی با بیان اینکه در حکومت اسلامی باید از هر 100 نفری که از دنیا میروند 99 نفر رستگار شوند، گفت: اگر ما میگوییم مردم باید به بهشت بروند به خاطر این است که مردم به سعادت برسند، وقتی به فکر بهشت و جهنم مردم نباشی مطمئنا به دنبال این نیستی که لقمه مردم هم حلال باشد.
عباسی در خاتمه اظهار داشت: سر نسل انقلاب نمیشود کلاه گذاشت. ما از پشت خاکریزهایی آمدیم که در آنجا افرادی با قلب سلیم شهید شدند و ما نیز از خون آنها دفاع خواهیم کرد و تا زمانی که جمهوری اسلامی در بهداشت به قلب سلیمی نرسد و سیستم بانکی اصلاح نشود دست بردار نخواهیم بود.
***
دکتر محمودی: افزایش جمعیت باعث افزایش تولید ملی خواهد شد/علاوه بر شهرها، در روستاها نیز باروری به شدت کاهش یافته است/ما به دنبال افزایش جمعیت نیستیم، بلکه به دنبال افزایش فرزند هستیم/ مهم افزایش تعداد دختران است، پس باید سعی کنیم که تعداد زنان بین 15 تا 49 سال کم نشود/آمریکا در بحث افزایش جمعیت، نگران الگو شدن ایران برای کشورهای اسلامی است
در ادامه این نشست، محمدجواد محمودی دکترای اقتصاد توسعه با ابراز خورسندی از حضور در این نشست گفت: مشکل ما بیشتر این است که افرادی که ازدواج کرده اند، نمی خواهند فرزند دار شوند و ما باید بیشتر آنها را تشویق کنیم، تا تشویق به افزایش ازدواج. وی افزود؛ ما به دنبال افزایش جمعیت نیستیم، بلکه به دنبال افزایش فرزند هستیم و در این موضوع، مهم افزایش تعداد دختران است، پس باید سعی کنیم که تعداد زنان بین 15 تا 49 سال کم نشود.
محمد جواد محمودی اقتصاددان و ریاست اسبق مرکز مطالعات جمعیت شناسی آسیا و اقیانوسیه با اشاره به موضوع جمعیت و تولید ملی گفت: در صورتی که اقتصاد کشور در وضعیتی باشد که بازدهی نهایی نیروی انسانی مثبت باشد، افزایش جمعیت باعث افزایش تولید ملی خواهد گشت.
دکتر محمودی گفت: بر اساس گزارش توسعه انسانی که هر ساله توسط سازمان ملل منتشر می گردد، مردم (مردان و زنان) ثروت واقعی هر ملتی را تشکیل می دهد.
وی با اشاره به ساختار جمعیتی ایران گفت؛ ساختارکلی جمعیت همانند یک اندامواره است که باید بین تمام بخشهای آن نوعی تعادل پویا و تجدید شونده برقرار باشد و نمیتوان یک وضعیت جمعیتی ثابت و مفروضی را به عنوان یک وضعیت ایدهآل در نظرگرفت.
محمودی افزود؛ تغییرات جمعیتی علاوه بر اینکه از پارامترهای جمعیتی ناشی می شود از بسیاری از عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که به مرور زمان در مسیر تحول کشورها رخ میدهد تأثیر میپذیرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهداف سیاست های جمعیتی گفت؛ هدف از اجرای سیاستهای جمعیتی، «حفظ تعادل پویای ساختارکلی جمعیت» و «جهت حفظ تعادل پویای جمعیتی » است.
محمودی افزود: تغییرات جمعیت باید بطور مداوم مطالعه و دورنمای تحولات جمعیتی ترسیم شود، در صورتی که مطالعات، احتمال خارج شدن جمعیت ازحالت تعادلی خود را نشان دهند، سیاستهای جمعیتی لازم باید اعمال شود.
محمودی گفت: کاهش در سطح باروری در ایران همة طبقات و گروههای اجتماعی را در بر گرفته است. این کاهش به شهرها محدود نشده بلکه در روستاها نیز باروری به شدت کاهش یافته است. لازم به ذکر است که بر اساس داده های سرشماری سال 1390 میزان باروری کل برای کل کشورحدود 1.7 فرزند به ازاء هر زن محاسبه شده است.
منابع انسانی پایه اصلی ثروت ملتها را تشکیل می دهند
وی با اشاره به نظریه اندیشمندان غربی، از جمله هاربیسون نظریه پرداز توسعه که می گوید؛ «منابع انسانی پایه اصلی ثروت ملتها را تشکیل می دهند. سرمایه و منابع طبیعی عوامل تبعی تولیداند. درحالی که انسانها عوامل فعالی هستند که سرمایه ها را متراکم می سازند، از منابع طبیعی بهره برداری می کنند، سازمان اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را می سازند، و توسعه ملی را به جلو می برند».افزود؛ کشوری که نتواند مهارت ها و دانش مردمش را توسعه دهد و از آن به نحو موثری در اقتصاد ملی بهره برداری کند، به وضوح قادر نیست هیچ چیز دیگری را توسعه بخشد.
این استاد دانشگاه با مرور «نمودار گذار جمعیتی اول و دوم ایران»، به بررسی مهمترین مسائل و چالشهای گذار دوم جمعیتی پرداخت و این چالش ها را چنین برشمرد:
الف) چالش های جمعیتی
ب) چالش های فرهنگی – اجتماعی
ج) چالش های اقتصادی
د) چالش های سیاسی – امنیتی
رئیس اسبق مرکز مطالعات جمعیت شناسی آسیا و اقیانوسیه، مهم ترین چالش های جمعیتی را «کاهش میزان باروری و تجدید نسل» ،«کاهش حجم کل جمعیت ملی»، «کاهش نیروی در سن کار»، «افزایش سالمندی جمعیت» و «افزایش مهاجرتهای بینالمللی و تغییرات هویتی و فرهنگی» دانست.
محمودی همچنین «چالشهای ساختاری خانواده»، «شکاف های نسلی در اثر بهم خوردن توازن جمعیت نسل ها»، «جمع شدن چترهای حمایتی خانواده از سالمندان» و «کاهش تدریجی سرمایه اجتماعی» را مهم ترین چالشهای فرهنگی– اجتماعی موضوع جمعیت دانست.
این اقتصاددان در تشریح علل کاهش میزان باروری و تجدید نسل در ایران گفت؛ از جمله عوامل کاهش سریع میزان باروری کل و رسیدن آن به 1.7 فرزند برای هر مادر سال 1390 ، «اخذفتوی و نظر موافق برخی از علمای مذهبی بر جواز کنترل و کاهش جمعیت»، «دخالت دولت وتصویب قوانین مشوق کاهش جمعیت و جریمه فرزند چهارم و بیشتر»، «افزایش میزان باسوادی زنان (52% در سال 1365 و 80% در سال 1385 ، و 81% در سال 1390)»، «توسعه شهرنشینی (60% در سال 1365 و 68% در سال 1385 ، و71.4 %در سال 1390)»، افزایش سن ازدواج به ترتیب برای مردان و زنان(24 و 19/7 در سال 1365و 26/5 و 23/1 در سال 1385و26/7و23/4درسال90)»، «توسعه اشتغال زنان (6/1 درصد در سال 1365 و 9/5 درصد در سال 1385)»، «گرایش زنان به تحصیلات و آموزش عالی( 4/7درصد در سال 1375 و 18/5 درصد در سال 1390)»، «تعداد جمعیت با تحصیلات عالی نسبت به هر 1000 نفر (1189 نفر در سال 1365 و 6143 نفر در سال 1385 برای زنان)»، «تغییر در کارکرد خانواده (گسترش نهادهای دولتی و نیمهدولتی و غیرانتفاعی در عرصه رفاه اجتماعی که برخی از کارکردهای سابق خانواده را عهدهدار شدهاند)»، «کاهش صله ارحام(کاهش روابط، حمایتها و روابط بین نسلی خانوادگی)»، «فرد گرائی»، «کاهش فاصله طبقاتی (توزیع بهتر درآمد)» دانست.
کاهش فراگیر باروری در کشور
محمودی با اشاره به کاهش نرخ باروری در سال های اخیر در کشور گفت؛ نتایج سرشماری سال 1385 بیانگر این است که میزان باروری کل به حدود 1.8 فرزند کاهش یافته و شاخص باروری پایین تر از حد جانشینی (باروری کل پایین تر از2.1 فرزند) در کشور فراگیر شده است و حتی برخی از استانهای کشور باروری خیلی پایینی را تجربه نمودهاند .
در سال 1385، چهار استان کشور میزان باروری بین 1.2 و 1.6 فرزند (تهران، گیلان، اصفهان و سمنان) و 13 استان نیز باروری بین 1.7 و 1.2 فرزند داشتهاند.
میزان باروری کل در 12 استان بین 1.2 و 2.4 فرزند بوده و تنها استانهای هرمزگان با میزان باروری کل 2.5 و سیستان بلوچستان با باروری کل 3.7 فرزند بالاترین باروری در کل کشور را دارا بودهاند و میزان باروری کل در سال 1390 به حدود 1.7 فرزند برای هر مادر رسیده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به تغییرات حجم جمعیت ایران بر اساس سناریوهای سازمان ملل افزود؛ سناریوهای سازمان ملل تا 100 سال آینده نشان می دهد که درصورت ادامه روند کنونی کاهش باروری بر اساس سناریوی حد پایین ، جمعیت ایران تا سال1430 به حدود73 میلیون نفر با شاخص سالخوردگی 38.5 درصد، در سال 1445 به حدود 61 میلیون نفر با شاخص سالخوردگی 47.5 درصد و تا سال1480 به حدود 31 میلیون نفر با شاخص سالخوردگی 47.4 درصد کاهش خواهد یافت. همچنین در صورت تحقق الگوی رشد متوسط جمعیت ایران تا سال 1445به حدود 79 میلیون نفر با شاخص سالخوردگی 36/9درصد، سپس تا سال 1480 به 62 میلیون نفر (با شاخص سالخوردگی 34/7درصد) کاهش خواهد یافت.
آمریکا در بحث افزایش جمعیت، نگران الگو شدن ایران برای کشورهای اسلامی است
محمد جواد محمودی در پایان سخنان خود گفت؛ آمریکا به دنبال مقابله با «الگو شدن ایران برای کشورهای اسلامی» در بحث افزایش جمعیت است. آمریکا نگران این است که اگر جمعیت ایران به 150 میلیون نفر برسد، منابع اش را خودش استفاده کند!
برژینسکی استراتژیست آمریکایی در خصوص وضع فعلی تغییرات جمعیتی در مصاحبه ای میگوید لازم نیست به تاسیسات هسته ای ایران حمله کنید تغییرات جمعیتی ایران بر علیه رژیم است و با کمی صبر خود مشکلات را حل میکند. این یعنی اینکه اگر جمعیت پیر شد خود محافظه کار میشود .
سازمان های بین اللملی می گویند اگر در ایران به دنبال افزایش جمعیت باشید، شما را محکوم خواهیم کرد!
هر چند مشکل ازدواج در جای خودش در خصوص افزایش جمعیت اهمیت دارد اما مشکل ما بیشتر این است که افرادی که ازدواج کرده اند، نمی خواهند فرزند دار شوند و ما باید بیشتر آنها را تشویق کنیم برای فرزندآوری .
وی افزود؛ ما با وضعیت کنونی تا سالها بدنبال افزایش جمعیت نیستیم، بلکه با افزایش فرزند بدنبال حفظ وضع ترکیب جمعیتی جوان امروز هستیم و در این موضوع، مهم افزایش تعداد دختران است، پس باید سعی کنیم که تعداد زنان بین 15 تا 49 سال کم نشود .
همانطوری که در گذشته مدرسه های غیر انتفاعی خیلی سودمند بودند، در آینده خانه های سالمندان خیلی سودمند خواهد بود.
***
محمدزاده: آقایان با افتخار گفته اند حدود 400نفر کارشناس وازکتومی تربیت کرده ایم/ یکی از این مربی ها با افتخار می گوید بیش از 14000 وازکتومی انجام داده است! / انجام عمل وزاکتومی مردان در ایران 3 برابر میانگین جهانی است
خلیل علی محمد زاده متخصص درمان و مدیریت استراتژیک در نظام سلامت دیگر سخنران این مراسم بود که مطالب مهمی درباره سزارین و وازکتمی و ارتباط موثرش با کاهش جمعیت در ایران بیان کرد. محمدزاده در ابتدا به پیامی که مقام معظم رهبری به همایش جمعیت در موسسه امام خمینی برپاشده بود، کار را شروع کرد. رهبری در این پیام فرموده بودند که تمام عواملی که موجب کاهش جمعیت در ایران می شود را شناسایی کرده و هرچه زودتر جلوی این عوامل گرفته شود.
بیشتر زایمان ها در ایران به روش سزارین انجام می شود
این متخصص مدیریت استراتژیک در نظام سلامت یکی از این مشکلات را عمل سزارین به جای زایمان طبیعی بیان کردند و گفت؛ حدود 50-60درصد زایمان ها در ایران به روش سزارین انجام می شود و این در حالی است که از نظر مالی هزینه سزارین بیش از 6-7 برابر هزینه زایمان به صورت طبیعی است. همچنین عمل سزارین سلامت مادر و فرزند را نیز تا حدود زیادی به خطر می اندازد. ازجمله این بیماری ها این است که در بچه هایی که به صورت سزارین متولدشده اند، اختلالات تنفسی 4 برابر بچه هایی است که به صورت طبیعی متولد می شوند.
عقیم سازی خانم ها بعد از سزارین دوم
محمدزاده در ادامه افزود؛ متاسفانه سزارین بصورت یک فرهنگ در خانواده ها مطرح شده و هم خانواده و هم پزشکان بسیار در این زمینه مشتاق هستند. نکته مهم در خصوص ارتباط سزارین و کاهش جمعیت وجود دارد این است که پزشکان به مادر هایی که دو یا سه فرزند به صورت سزارین متولد می کنند پیشنهاد می دهند که دیگر لوله های رحم خود را ببندند و این یعنی همراه با سزارین دوم، عقیم سازی خانم ها انجام می شود.
30 هزار وازکتومی در مردان، عقیم سازی مردان!
بخش بعدی سخنان وی مربوط به عقیم سازی آقایان بود. محمدزاده گفت؛ در این چند سال که سیاست های کنترل جمعیت دنبال می شد حدود سی هزار عمل وازکتومی در مردان اتفاق افتاد و نامش هم بی تعارف عقیم سازی مردان است. وی با اشاره به آمار موجود جهانی در زمینه وازکتومی مردان گفت؛ در کشور ترکیه عمل وازکتومی یک دهم درصد است، یعنی از هر هزار نفر یک نفر این کار را انجام می دهد و در کشور ژاپن چهاردهم درصد است. اما در کشور ما پنج درصد. یعنی از هر هزار نفر پنجاه نفر این کار را انجام می دهند و این یعنی آمار انجام عمل وازکتمی مردان در ایران حدود سه برابر نرخ جهانی است.
وی افزود این در حالی است که؛ کشورهای پیشرفته روزبه روز درحال کاهش آمار وازکتمی هستند و فرانسه و انگلیس جزو کشورهایی هستند که در جهان کم ترین وازکتمی در انجا صورت می گیرد و تقریبا حدود صفراست.
یک مربی در 15 سال، 14 هزار وازکتومی انجام داده است
محمدزاده گفت؛ حتی اجازه صحبت در کمسیون پزشکی مجلس داده نشد که آقایان (یکی از اعضای کمیته هشت نفره وازکتومی در ایران) علناً کتاب چاپ کرده و بیان کرده اند که پنج درصد روش های پیشگیری از بارداری از طریق وازکتومی صورت می گیرد و تا سال 86 نیز 400 مربی وازکتومی در ایران تربیت نموده ایم که یکی از این مربیان که از بردن نام او معذوریم به صراحت گفته که از جمله افتخارات او این است که در این حدود 15سال، 14 هزار عمل وازکتومی انجام داده است.
وی در پایان سخنان خود عنوان کرد؛ پس باتوجه به این آمارها این دو عامل در جهت کاهش و پیری جمعیت بسیار نقش اساسی داشته و باید با توجه به منابع فقهی و منویات مقام معظم رهبری قوانین در این خصوص اصلاح شده و نظارت ها هم دراین حوزه بسیار قوی تر شود.